Franchisetori uutiset

Länsi-Savo -lehti/toimittaja Hertta Huovila kirjoittaa 16.8.2023

Franchisetorin asiantuntija Maisa Koivisto kertoo franchise-ketjuja olevan eniten juuri ravintola-alalla. Franchisetori on asiantuntijayritys, joka auttaa ketjuja yrittäjien rekrytoinnissa. Mikkelissä yritys hakee yrittäjää tällä hetkellä Bär Bariin.

Mitä franchise-yrittäjyys sitten vaatii?

– Ravintolasta puhuttaessa alkuinvestointeja on hankala yksiselitteisesti arvioida, sillä ei tiedetä minkälainen kiinteistö on, minkälaisia remontteja vaaditaan, mikä kiinteistön vuokra on, Koivisto sanoo.

Bär Barin yrittäjähaussa arvioidaan vaaditun alkuinvestoinnin summaksi 50 000 – 80 000€.

Lisäksi franchise-sopimuksiin voi liittyä maksuja, kuten liittymismaksu ja yhteistyömaksu. Ne ovat Bär Barissa salassapitosopimuksen takana, kuten myös ketjun liikevaihdosta ottama prosentti.

– Yleisellä tasolla prosenttiosuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, tarjoaako ketju tilitoimistopalvelua ja mitä muita maksuja ketju ottaa. Niitä voivat olla esimerkiksi kattomarkkinointimaksu tai it-maksu. Suomessa sanoisin, että osuus on yleensä 5-10 prosenttia liikevaihdosta, Koivisto toteaa.

Yrittäjä on vastuussa liiketoiminnan kannattavuudesta samalla tavoin kuin ilman franchise-sopimustakin. Ketjusta riippuen se voi tarjota yrittäjälle koulutuksia ja tukea. Bär Barissa yrittäjälle luvataan ketjun puolelta ketjutukea, koulutuksia, rahoitusjärjestelyneuvontaa ja sparrausta.

Suomessa ei ole franchise-sopimuksiin liittyvää lakia toisin kun esimerkiksi Ruotsissa. Franchising-yhdistyksessä on määritelty eettiset säännöt toimintaan, mutta yhdistyksessä on mukana vain osa ketjuista. Esimerkikisi Bär Bar ei ole yhdistyksessä.

Minkä tahansa ketjun kanssa franchise-sopimuksen tekevälle yrittäjälle Koivisto peräänkuuluttaa sopimukseen tutustumista huolella.

– Yrittäjän pitää tietää mihin sitoutuu, ennen kuin laittaa nimen paperiin. Kannattaa käyttää esimerkiksi omaa juristia, joka ymmärtää franchise-toimintaa, Koivisto sanoo.

Ketjun konseptiin kannattaa myös perehtyä huolella, jotta tietää pystyvänsä edustamaan sitä.

– Franchise-yrittäjänä et ole Pelle Peloton, vaan ketjun konseptia on noudatettava, Koivisto toteaa.

Samalla etuna on se, että liikeidea on jo valmiina, ja se on jo todettu toimivaksi. Ketju hoitaa konseptin kehittämisen ja yrittäjä voi keskittyä oman liiketoimintansa pyörittämiseen.

– Esimerkiksi Bär Barin paikat ovat menestyneet, ja se kertoo siitä, että konsepti toimii. Jos perustan nyt ”Maisan Mehubaarin”, en tiedä toimiiko reseptiikka tai mitkä ovat vaikka oikeat laitehankinnat juuri sinne, Koivisto vertaa.

Kun konsepti on hyvä ja sopimus toimii molemmille osapuolille, franchising on Koiviston mielestä toimiva yrittämisen muoto.

– Ikävä kyllä välillä kuulee pahoja tarinoita, mutta oikein rakennettuna franchising on hyvä tapa yrittää, Koivisto sanoo.

12.9.2023

Heinäkuussa Bär Bar avasi ensimmäisen päivittäistavarapuolen myyntipisteen Tampereen Sokoksen Herkkuun

Heinäkuussa Bär Bar avasi ensimmäisen päivittäistavarapuolen myyntipisteen Tampereen Sokoksen Herkkuun. Lisäksi myös heti elokuun alussa avattiin uusi smoothie – ja välipalabaari Lahden Trioon. Lahden Trion franchising-yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä uuden smoothiebaarin starttiin ja myös lahtelaiset ovat ottaneet uuden tulokkaan hyvin vastaan. Bär Bar laajenee aluksi ympäri Etelä-Suomea ja uusille yrittäjille onkin mainio mahdollisuus valita nyt itse kaupunki/paikkakunta, jossa haluaa toimia Bär Bar -yrittäjänä. Tuoreet kotimaiset marjaherkut ovat tämän päivän kuluttajalle mainio vaihtoehto terveelliseen ruokavalioon”, kertoo Franchisetorin Maisa Koivisto.

12.9.2023

Ensimmäinen Pretty Boy Wingery avattiin kaksi vuotta sitten

Ensimmäinen Pretty Boy Wingery avattiin kaksi vuotta sitten ja nyt Pretty Boy tuotteita saa myös yli 1500 K-kaupasta ja S-Ryhmän kaupasta valtakunnallisesti. Yhdessä Kariniemen kanssa konseptoituja Pretty Boy Wingery tuotteita löytyy mm. Jumbon CM:sta. ”Seuraamme Pretty Boyn tarinaa ilolla ja tiiviisti, sillä tälläkin hetkellä Pretty Boy etsii uusia yrittäjiä ravintolaketjuunsa ympäri Suomea, ensisijaisesti kuitenkin pk-seudulle. Palkittu Pretty Boy on vertaansa vailla oleva konsepti.”, kertoo Franchisetorin Maisa Koivisto.

15.5.2023

Yhteistyösopimus Flashin kanssa

Olemme solmineet yhteistyösopimuksen ison kansainvälisen Flash -logistiikkaketjun kanssa. Maailmalla tunnettu markkinajohtaja ja Premium rahti- sekä kuljetuspalveluja tarjoava Flash ja Franchisetori ovat sopineet franchising-yrittäjien löytämisestä Suomen markkinoille.  Flash on erikoistunut korkealuokkaisiin rahti- ja tilauskuljetuspalveluihin ja se tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä laadukkaita kuljetuspalveluita. Flash on nyt laajentumassa Pohjoismaihin. Olemme iloisia saadessamme toimia Flashin yhteistyökumppanina Suomessa.

Uutisvuoksi-lehti/toimittaja Juhis Ranta kirjoittaa 17.10.2022

Imatra ja Lappeenranta on kiinnostavaa aluetta franchiseyritysten näkökulmasta. Alueella on myös paljon kesäasukkaita ja muitakin vierailijoita, niin se vetää hyvin. Tätä mieltä on Maisa Koivisto. Hän auttaa franchiseyrityksiä kasvamaan ja menestymään Eva Brchiskyn kanssa perustamansa Franchisetorin kautta. Yksi Franchisetorin asiakkaista on Zarillo -ravintola, joka hakee yrittäjiä Imatralle ja Lappeenrantaan. Zarillo on western ja texmex tyylinen ravintola, joka tekee tuhteja hampurilaisia ja meheviä pihvejä. Ketjun omistaja on tamperelainen Jörg Widmann. Hän on arvioinut, että Imatra ja Lappeenranta ovat kilpailutilanteen ja sijainnin puolesta sopivaa aluetta Zarillo -ravintoloille. Tällä hetkellä Zarillo – ravintoloita on neljä; kolme Tampereella ja yksi Sastamalassa. Tarkoitus on rakentaa valtakunnallinen ketju, jonka nimen kaikki tuntevat, Koivisto sanoo.